17.5.2
Možnosti stanovení preferencí mezi kritérii
Doc. Ing. Alois Fiala, CSc.
Pokud je zadavatel schopen nějak stanovit své preference mezi
kritérii, může to učinit několika způsoby:
-
Pomocí aspiračních úrovní: Aspirační úroveň kritéria je
hodnota, které by měla varianta dosáhnout při hodnocení podle tohoto kritéria.
V rámci určitého kritéria můžeme podle aspirační úrovně rozdělit varianty na
akceptovatelné a neakceptovatelné.
-
Pomocí ordinálních informací: Ordinální informace o
kritériích znamenají jejich uspořádání od nejdůležitějšího po nejméně
důležité.
-
Pomocí kardinálních informací (vah): Váhy kritérií jsou
nezáporná čísla, vyjadřující důležitost jednotlivých kritérií.
NahoruMetody určení vah
NahoruUrčování vah
Pokud zadavatel není schopen přímo určit hodnoty vah kritérií, je
možno použít metody pro stanovení odhadů vah na základě jednodušších
subjektivních informací od zadavatele nebo od skupiny expertů. Tyto metody
můžeme rozdělit následujícím způsobem:
Obvykle se požaduje, aby váhy byly normalizované, tj. aby byl jejich
součet roven jedné:
NahoruMetoda pořadí
Metoda pořadí
Mějme p kritérií a q expertů. Kritéria jsou uspořádána
přiřazením přirozených čísel p, p – 1, ..., 1. Nejdůležitějšímu kritériu
je přiřazeno číslo p, nejméně důležitém číslo 1. Nechť aij je číslo přiřazené i-tému kritériu j-tým
expertem. Váha i-tého kritéria podle j-tého experta a výsledná
váha i-tého kritéria jsou pak dány takto:
NahoruBodovací metoda
Bodovací metoda
Mějme p kritérií a q expertů. Pro zvolenou bodovací
stupnici musí j-tý expert ohodnotit i-té kritérium hodnotou aij ležící v dané stupnici. Čím je kritérium důležitější, tím
je bodové ohodnocení větší. Váhu i-tého kritéria podle j-tého
experta a výslednou váhu i-tého kritéria pak určují vzorce:
NahoruFullerova metoda
Fullerova metoda
Mějme p kritérií a q expertů. Každý expert postupně
srovnává každá dvě kritéria mezi sebou, takže je tedy počet srovnání, které
…