2.1.1. Všeobecně Strojní zařízení určená
k používání s potravinami nebo kosmetickými a farmaceutickými výrobky musí být
navržena a konstruována tak, aby se zamezilo riziku infekce, onemocnění nebo
nákazy. Musí být dodrženy tyto požadavky: a) Materiály, které jsou ve
styku s potravinami nebo kosmetickými či farmaceutickými výrobky nebo u kterých
se předpokládá, že s nimi přijdou do styku, musí splňovat podmínky uvedené v
příslušných zvláštních právních předpisech. Strojní zařízení musí být navržena a
konstruována tak, aby mohly být tyto materiály před každým použitím vyčištěny;
není-li to možné, je nutno použít jednorázové součásti. b) Všechny
povrchy, které jsou ve styku s potravinami nebo kosmetickými či farmaceutickými
výrobky, kromě povrchů jednorázově používaných součástí, musí být: –
hladké, nesmí mít žádné rýhy ani štěrbiny, v nichž by se mohly usazovat
organické látky; totéž platí pro spoje, – navrženy a konstruovány tak,
aby se omezily na minimum výstupky, hrany a prohloubeniny, – v případě
potřeby snadno čistitelné a dezinfikovatelné po odstranění snadno
demontovatelných částí; vnitřní povrchy musí být zaoblené s takovým poloměrem,
aby bylo možné důkladné vyčištění. c) Kapaliny, plyny a aerosoly z
potravin nebo kosmetických či farmaceutických výrobků a rovněž čisticí,
dezinfekční a oplachovací kapaliny musí být možné úplně vypustit ze stroje
(je-li to možné, v poloze „čištění“). d) Strojní zařízení musí být
navrženo a konstruováno tak, aby se zabránilo vnikání jakýchkoli látek nebo
živých organismů, zejména hmyzu, nebo hromadění organických látek v prostorech,
které nelze čistit. e) Strojní zařízení musí být navrženo a konstruováno
tak, aby žádné pomocné látky, které jsou zdraví nebezpečné, včetně použitých
maziv, nemohly přijít do styku s potravinami nebo kosmetickými či
farmaceutickými výrobky. V nezbytných případech musí být strojní zařízení
navrženo a konstruováno tak, aby bylo možné kontrolovat trvalý soulad s tímto
požadavkem. | | | |