18.6.2
Praktické příklady využití prevenčních nástrojů - konzervárenský
průmysl
Ing. Monika Becková
Konzervárenský průmysl produkuje širokou škálu odpadů, které
vykazují mnoho specifických vlastností. Je to dáno surovinami, které se zde
zpracovávají, což jsou nákladně produkované a rychle se kazící organické látky.
Při vlastním zpracování se jedná o sezónnost, atypičnost provozů a technologií,
široké spektrum výrobků a jejich častou obměnu. Navíc se určitý podíl surovin
stává odpadem ještě před zpracováním z důvodů nesplnění hygienických
požadavků.
NahoruCharakteristika procesu
Popisovaný konzervárenský závod měl v době provádění projektu roční
výrobní kapacitu 6000 t hotových výrobků, pracuje zde průměrně ročně 70
pracovníků. Společnost nakupuje suroviny od velkých pěstitelů až po drobné
pěstitele z okolí, od kterých se surovina vykupuje přímo v provozovně. Asi
polovina zpracovávaných surovin se dováží ze Slovenska, Polska, Maďarska,
Bulharska, Itálie a Turecka.
Organizace dodává své výrobky do celé České republiky.
NahoruVýrobní kapacita
Výrobní kapacita je závislá na produkci jednotlivých druhů balení.
Konzervárna se zabývá výrobou tohoto sortimentu: jednodruhová zelenina,
zeleninové směsi a saláty, okurky, zelí. Mezi suroviny, které podnik potřebuje
k výrobě, patří převážně zelenina. Jedná se o tyto druhy: okurky, cuketa, zelí
bílé, zelí červené, červená řepa, paprika, feferonky, celer, karotka, cibule,
houby. Dále při výrobě využívá těchto surovin: cukr, sůl, kořeněný výtažek,
olej jedlý, hořčičné semeno, kmín, kyselina citrónová, pepř, nové koření, líh,
ocet.
Množství zpracované suroviny je závislé nejenom na finančních
zdrojích společnosti, ale také na úrodě a výkupních cenách.
NahoruOdpadové hospodářství
V rámci odpadového hospodářství organizace se nyní využívají dva
typy kontejnerů. Dříve se využíval pouze kontejner jeden, kde byl skladován
veškerý odpad, vzniklý ve výrobním procesu (čištění, broušení, loupání). Tento
odpad byl vyvážen na skládku.
V prvním kontejneru je skladován odpad, který se pravidelně vyváží
na skládku, označený jako odpad z produkce a zpracovaní zeleniny. Jedná se o
směsný odpad, který není vhodný ke kompostování. Tento odpad může obsahovat
skelné střepy, kousky fólie, hliník, kov.
V druhém kontejneru je skladován odpad, který je určen ke
kompostování. Do tohoto kontejneru je vhazován pouze kompostovatelný odpad.
Jedná se o kal z praní a čištění, rostlinnou tkáň, zeminu z čištění a praní
řepy, dřevěné obaly, papír (neznečištěný), surové textilní vlákno a ostatní
přírodní vláknitý materiál, organický, kompostovatelný kuchyňský odpad.
Odpad se kontroluje, nesmí obsahovat žádné části nerozložitelného
odpadu.
Analýza procesu
NahoruPříjem suroviny
Suroviny se přepravují v obalech podle požadavků příslušných
technických norem, podle povahy, charakteru a způsobu jejich zpracování i volně
ložené, případně jiným způsobem dohodnutým mezi odběratelem a dodavatelem. Při
přejímce zelí bílého, které bývá většinou volně ložené na vlečce a překládá se
do dřevěných košů, dochází k uvolnění listů, které se ukládají do kontejneru,
který je určen pro odpady vhodné ke kompostování, nebo do beden, které jsou po
domluvě s příslušnou firmou odvezeny na zkrmení.
NahoruPředběžné zpracování
Surovina je ručně zbavována špinavých, plesnivých, nahnilých či
jinak mechanicky poškozených listů. Dále se ručně pomocí nerezových nožů
odstraňuje část košťálu. Listy nahnilé, plesnivé nebo příliš znečištěné jsou
ukládány do kontejneru, který je určen pro odpady vhodné ke kompostování. Listy
poškozené mechanicky a mírně špinavé se ukládají do beden, které jsou odvezeny
na zkrmení. Košťál je také určen ke zkrmení.
NahoruZpracování suroviny - dotřídění
Očištěná surovina je vhazována do řezačky a dopravníkem, na kterém
ještě dochází k dotřídění, vedena do blanšéru. Z dopravníku jsou ručně
odstraňovány zbytky košťálu a poškozených částí, které zaměstnanci hází do
beden a po naplnění vyvážejí.
NahoruPlnění výrobních obalů
Z blanšeru je surovina dále dopravníkem vedena na kruhový stůl, kde
se suroviny ručně plní do okapaných výrobních obalů (sklenic). Při najíždění
sklenic do kruhového stolu může dojít vlivem špatného seřízení linky k
prasknutí jedné či více sklenic. Střepy a zbytky skla jsou ukládány do určeného
kontejneru.
NahoruDolévání nálevu
Po namátkové kontrole obsahu vsádkové hmotnosti se sklenice zalévají
nálevem. Nálev doplňuje proškolený zaměstnanec pomocí hadice. Při této činnosti
dochází k úkapům nálevu, který je sveden společně s odpadní vodou do
neutralizační jímky. V této neutralizační jímce se odpadní voda neutralizuje
hydroxidem vápenatým na požadované pH, které se pro odpadní vody, odcházející
na městskou čistírnu odpadních vod, musí pohybovat mezi 6,5 - 8,5.
NahoruVíčkování a uzavírání
Pitnou vodou opláchnutými kovovými lakovanými víčky se obsah
sklenice uzavře na uzavíracím zařízení. I když je toto zařízení seřizováno
mechanikem a činnost uzavíracího zařízení je neustále sledována obsluhou, může
během činnosti zařízení dojít k poškození kovových víček. Tato poškozená víčka
obsluha ukládá do beden a na konci výrobní směny se ještě přesypávají do
plastových pytlů a v těchto pytlích jsou uložena do kovových košů.
NahoruSterilace a chlazení
Sterilace výrobků konzervovaných tepelnou sterilací se provádí
záhřevem tak, aby bylo docíleno trvalé inaktivace všech forem mikroorganismů.
Po ukončení sterilační výdrže se výrobky chladí vodou. Po ukončení sterilace a
chlazení se kontroluje uzavření obalů na příslušném zařízení nebo vizuálně.
Vadné výrobky se vyřadí. Jedná se o výrobky, u kterých během sterilace a
chlazení došlo k porušení obalu, např. prasknutí sklenice.
Během popsaných činností vznikají tyto odpady:
-
Vyprázdněné sklenice se po umytí vrací do výrobního procesu.
Je-li sklenice poškozená (prasklá), je obsluhou odnesena do kontejneru, který
slouží ke skladování skla a skleněných střepů.
-
Obsah z poškozených sklenic může obsahovat zbytky skleněných
střepů, vysypává se do beden a odnáší do kontejneru, určeného pro vývoz na
skládku.
-
Obsah ze sklenic, které nebyly nijak poškozeny a u kterých došlo
tedy jen ke špatnému uzavření, se vysypává do beden a vrací do výrobního
procesu.
-
Nálev ze sklenic se jímá do nádob k tomu určených a přelévá
obsluhou do nádrže, která slouží ke skladování nálevů.
-
Nálev uvolněný ze sklenice, která praskla během sterilace nebo
chlazení, nelze nijak jímat, společně s odpadní vodou z výroby je sveden do
neutralizační jímky. Zde se odpadní voda neutralizuje hydroxidem vápenatým.
-
Uvolněná a poškozená víčka se ukládají přímo do plastových pytlů
a odnášejí do košů, které slouží ke skladování těchto odpadů.
NahoruAdjustace
Řádně očištěné obaly se ručně nebo strojově etiketují, pokud není
použit obal s potiskem. Etikety musí být přilepené rovně po celém okraji, proto
se při špatném přilepení etikety odlepují, skládají se do pytlů a ukládají na
místo určené pro skladování těchto odpadů.
NahoruBalení
Po etiketaci jsou výrobky přivezeny k baličce, kde se skupinově balí
do smrštitelné fólie a ukládají se na palety, na kterých jsou prokládány
papírovými kartony. Po naplnění palet jsou výrobky fixovány páskou. Dále jsou
zabalené výrobky uloženy ve skladu výrobků.
NahoruPřísun skleněných obalů
Skleněné obaly jsou dodávány na paletách, obalených fólií.
Jednotlivé řady skla jsou proložené papírovými kartony. Po rozbalení se
sklenice skládají na akumulační stůl. Rozbité či poškozené sklenice se ukládají
do beden a odvážejí do kontejnerů, odstraněná fólie se ukládá do dřevěných
košů. Tato fólie se průběžně lisuje na lisu do balíků a opět se ukládá do
dřevěných košů, které slouží ke skladování těchto odpadů. Pokud nejsou papírové
kartony poškozeny, jsou dále využívány k balení hotových výrobků. Poškozené
kartony se třídí v areálu podniku.
NahoruPlnění nálevu
Nálev se dávkuje do skleněných obalů také před plněním suroviny.
Jedná se o automatickou plničku nálevu, která je pravidelně seřizována
mechanikem a sledována obsluhou, ale i přes tyto kontrolní činnosti dochází k
úkapům nálevu. Nálev je společně s odpadní vodou sveden do neutralizační jímky,
v této neutralizační jímce se odpadní voda neutralizuje hydroxidem vápenatým na
požadované pH.
NahoruZásady odpadového hospodářství
Nádoby určené k manipulaci s odpady, které vznikají v průběhu
výrobního procesu, jsou viditelně označeny nesmazatelnými nápisy,
upozorňujícími, že jsou určeny výhradně pro ukládání a přepravu konkrétního
odpadu.…